Gentoo Logo

A Rescue and Recovery 3.1 használata

Tartalom:

1. Bevezető

A Rescue and Recovery egy nagyon nagy tudású, könnyített kezelőfelületű program. Segítségével biztonsági mentéseket készíthetünk rendszerünkről, illetve többféle módon vissza is állíthatjuk azt.

Mint a letöltési fájl méretéből sejthető, nem csak egy egyszerű programot tartalmaz, hanem a ThinkVantage technológiával felszerelt gépeken található speciális operációs rendszert is. Ennek segítségével akár operációs rendszer nélküli gépen is elérhető egy csomó olyan funkció, melyekkel a meghibásodott rendszert lehet megjavítani, vagy legalábbis adatainkat kinyerni róla. Ez az operációs rendszer egy alaposan lecsupaszított Windows, mely a gép rejtett partíciójában van, az itt tárolt eredeti Windows operációs rendszerrel és a gép drivereivel, kiegészítő programjaival együtt.

2. Telepítés

A magyar nyelvű verziót töltsd le és indítsd el! Ekkor egy könyvtárat kell megadni, ahova kicsomagolhatja a fájlokat. Alapesetben ez a C:\IBMTOOLS\DRIVERS\TVTRNR31_1022HU, de bármit megadhatsz. Ebbe a könyvtárba lépve az egyetlen exe fájlt kell elindítani, hogy megkezdd a telepítést.

Megjegyzés: Egy eddig tisztázatlan hiba folytán a magyar nyelvű verzió csak a kitömörítés idején magyar. A későbbiekben mind a telepítő, mind maga a program angol nyelven jelenik meg.

A telepítés során törlődik a rejtett partícióban lévő régebbi Rescue and Recovery program, felülírja az új verzióval, frissíti az ehhez szükséges rendszert, és telepíti a windowsos programrészt.

Megjegyzés: A Rescue and Recovery két részből áll. A Windows alatt futó program segítségével:

 • mentéseket (backup) végezhetünk kézzel vagy automatikusan
 • elmenthetjük az egész rendszert, vagy csak megadott fájlokat
 • visszaállíthatjuk a rendszer bizonyos részeit
 • visszaállíthatjuk a teljes rendszert egy korábbi állapotába

3. A windowsos Rescue and Recovery használata

A főképernyő

Indítás után az alábbi kép fogad minket:

Ábra 3.1: Főképernyő

Fig. 1: főképernyő

A Back up your system a mentéssel, a Restore your system a visszaállítással, a Manage Settings pedig a jelszóvédelemmel, automatikus mentéssel kapcsolatos menüpontokat tartalmazza.

Mentés (backup)

Mint az a képen is látható, kétféle mentési mód közül választhatunk: a Back up your data a merevlemez egy rejtett részére, a Create a backup to CDs/DVDs pedig CD-re, DVD-re menti el adatainkat.

Ábra 3.2: Mentés

Fig. 2: mentés

Megjegyzés: Amennyiben még sosem készítettünk biztonsági mentést, a program mindenképpen egy úgynevezett Base (alap) mentést végez a merevlemez teljes tartalmáról. (Ez a teljes rendszert, a telepített programokat, beállításokat, a felhasználó fájljait tartalmazza.) Az összes többi mentés inkrementális lesz, vagyis csak az előzőhöz képest megváltozott adatokat fogja elmenteni.

Megjegyzés: Ha CD-re, DVD-re készítünk mentést, az első lemez az ún. recovery media lesz. Ezzel sérült rendszert lehet kijavítani, erről indítva a gépet, néhány rendszerjavító- és elemző programot kapunk.

A View all backups opcióval az összes eddigi (base és incremental) mentést megtekinthetjük.

Megjegyzés: Itt csak a gép merevlemezén található mentéseket listázza ki, a külső eszközökön lévőket (Cd, DVD, külső merevlemez, hálózat) nem.

Visszaállítás (restore)

Egy sérült rendszer visszaállítására több opció is kínálkozik.

Ábra 3.3: Visszaállítás

Fig. 3: visszaállítás

A Restore my hard drive... pont választása után a kiválasztott mentéskori állapotra áll vissza a rendszer. Minden változtatás, ami ez után történt, elvész. Visszaállítja a rendszert, programokat, adatokat, beállításokat.

A Rejuvenate my system elmenti a jelenlegi rendszert, optimalizálja, töredezettség-mentesíti a merevlemezt és a mentések tartalmát, majd egy kiválasztott mentést állít vissza. Ez csak a rendszert és az alkalmazásokat érinti, a személyes adatokat, beállításokat nem. Főleg vírus-, féreg-fertőzések ellen használható, mivel a gép visszaáll egy korábbi (remélhetőleg fertőzésmentes) időpontba, ugyanakkor minden felhasználói adat megmarad.

Megjegyzés: A mentés időpontja után telepített alkalmazásokat valószínűleg újra kell telepíteni.

A Restore only the Windows operating system and applications from backup segítségével csak a rendszert és egyes alkalmazásokat állíthatunk vissza. A felhasználói adatok, beállítások megmaradnak.

Megjegyzés: A mentés időpontja után telepített alkalmazásokat valószínűleg újra kell telepíteni. Előfordulhat, hogy bizonyos programok nem fognak működni, mivel verziójuk régebbi lesz, mint a hozzá tartozó felhasználói beállításé. Extrém esetben nem működik pl. a hálózati kapcsolat, Internet Explorer sem.

...a visszaállítás folytatódik

Mentéseinket sokféle helyen tárolhatjuk, ezért visszaállításnál is több lehetőségünk van: a gép elsődleges vagy másodlagos merevlemeze, külső USB-s merevlemez, hálózati megosztás, CD, DVD...

Ábra 3.4: A mentési adathordozó kiválasztása

Fig. 4: a mentés helye

Ha CD/DVD-t választunk, a következő képernyőn a megfelő lemez betöltésére figyelmeztet:

Ábra 3.5: Visszaállítás CD/DVD-ről

Fig. 5: CD/DVD

Megjegyzés: Amennyiben külső adathordozóra (CD, DVD) készítünk mentést, az első lemez az ún. recovery media lesz. Így a sorrendben második lemez lesz magának a mentésnek az első lemeze. Mentéskor minden lemez elkészültekor kiírja, milyen nevet adjunk a lemezeknek - jelen esetben Final C az első mentési lemez, majd ezt követik az 1C, 2C stb. lemezek.

Fájlok visszaállítása egyesével

A program főképernyőjén található a visszaállítási opciók másik csoportja, a Restore individual files. Ki kell választani, melyik mentésből akarunk dolgozni, valamint a visszaállítandó fájlokat, majd a program előkeresi és visszamásolja őket.

Beállítások

A Set schedules and preferences pontban a mentések helyét lehet megadni, valamint automatikus mentéseket időzíthetünk. Ezek napi, heti, havi rendszerességgel, megadott időpontban indulhatnak, esetlegesen jelszóval, titkosítással is védhetjük őket.

Ábra 3.6: Beállítások

Fig. 6: beállítások

Advanced menü

A fenti menüsorban található Advanced menüben néhány hasznos opció kapott helyet:

Ábra 3.7: Speciális lehetőségek

Fig. 7: advanced

A Copy backups from hard drive a merevlemezen tárolt mentéseket írja ki CD-re, DVD-re. Ezt nem ért elvégezni, hiszen egy merevlemez-sérülés esetén nem csak a rendszer, hanem az itt tárolt mentéseink is elveszhetnek.

A Delete backups ponttal a merevlemezen tárolt mentéseket lehet törölni.

Az Exclude files pontban megadható, mely fájlokat ne mentse el a program, ezzel helyet és időt takarítva meg.

Ábra 3.8: Fájlok kizárása

Fig. 8: exclude

A Specify files for single storage pont segítségével fájlokat adhatunk meg, ezeket mindig csak a legutóbbi mentésben tárolja. A korábbi mentésekben megkeresi és kitörli őket, hogy ne foglaljanak annyi helyet.

A Create a migration file segítségével elmenthetjük személyes adatainkat, beállításainkat a korábbi mentésekből, és egy másik számítógépen visszaállíthatjuk azokat.

4. A Recovery Workspace-ről

Mint azt a leírás elején említettem, a Rescue and Recovery két részből áll. Az előzőekben taglalt windowsos környezet mellett egy rejtett partícióba telepített ún. Recovery Workspace-t is tartalmaz, melyet a számítógép bekapcsolásakor az Access IBM gomb megnyomásával érhetünk el.

Ez a felület egy kisméretű Windows-környezetet tölt be, majd elindul a Recovery program. Ennek elsődleges célja a rendszer helyreállítása, visszaállítása.

Megjegyzés: A Workspace-en belül nem lehet mentést készíteni, az csak a windowsos programból érhető el. Ugyanakkor számos plusz szolgáltatással rendelkezik, melyeknek egy futó Windows-on belül nem sok értelme lenne (hálózati kapcsolat kiépítése, böngészés, levelezés...).

A Workspace-ben található Rescue and Recovery főként visszaállítási funkciókkal rendelkezik. Működése szinte teljesen ugyanaz, mint windowsos társáé, de itt lehetőségünk van a gépet ún. factory default állapotba hozni. Ez azt jelenti, hogy törli a jelenlegi rendszert, majd visszaállítja azt az állapotot, amelyben megvásároltuk. (A rejtett partícióban tárolt, előtelepített Windows-t, drivereket, kiegészítő alkalmazásukat telepíti.)

Megjegyzés: A rejtett partícióban található előtelepített operációs rendszert első használatkor érdemes elmenteni CD/DVD-re. Ezt innen, vagy Windows-on belül a Start menü, Progamok, ThinkVantage menüben található Create Recovery Media programmal készítheted el.

Megjegyzés: Eredeti rendszert visszaállítani csak a Recovery Workspace-ből lehet, futó Windows-on belül nem.

5. Create Recovery Media

Ez a különálló program nem a Rescue and Recovery része, de annak funkcióit egésziti ki. A Start menü, Programok, ThinkVantage menüből érhető el. Segítségével rescue (helyreállító) és recovery (eredeti operációs rendszer) lemezek készíthetők.

Ábra 5.1: Helyreállító és eredeti lemezek készítése

Fig. 1: rescuerecover

6. Összefoglalás

A Rescue and Recovery programcsomaggal tehát különféle mentéseket és visszaállításokat végezhetünk:

 • mentés (backup) a rendszerről, alkalmazásokról, felhasználó adatokról és beállításokról

  Megjegyzés: Ezt csak a windowsos programból tehetjük meg

 • rescue disc készítése, mellyel sérült rendszerünket állíthatjuk helyre (ez nem tartalmaz semmiféle programot, adatot, csak egy speciális Windows-verzió, melyben megpróbálhatjuk helyreállítani az esetleges hibákat)
 • recovery disc készítése, vagyis a rejtett partícióban található eredeti, gyári operációs rendszer elmentése CD-re, DVD-re
 • egyedi fájlok visszaállítása
 • rendszer és alkalmazások visszaállítása
 • teljes rendszer visszaállítása
 • felhasználói adatok másik gépre átvitele
 • mentések automatizálása


Frissítve: 2006. augusztus 24.

Összefoglaló: Ez az útmutató a Rescue and Recovery 3.1-es verziójának rövid leírását, kezelését tartalmazza. A szöveg a Gentoo Linux GuideXML nyelvének segítségével készült. Ezzel egyszerűen lehet webre kész, szép dokumentumokat létrehozni - emiatt látható az oldal bizonyos helyein Gentoo Linux felirat. Ez azonban senkit se tántorítson el a további olvasástól, a leírás semmiféle Linuxos ördöngösséget nem tartalmaz.

Shadowfax
Közreműködő

Sipi
Szerkesztő

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2006 Gentoo Foundation.